Пайдалы тамақтанудың негізгі ережелері
Пайдалы тамақтанудың негізгі ережелері
1) Тамақтану жиілігі. Дұрыс тамақтанудың бірінші және негізгі қағидасы. Сізге алдыңызға қойған мақсаттарыңызға қарамастан аз мөлшерде тамақтану керек (бұлшық ет массасын көбейту және арықтау немесе жай ғана денсаулыққа үйлестірілген тамақтану жүргізуге байланысты), тәулігіне кемінде 5-8 рет, бірақ бір уақытта тамақтану керек.
2) Күн сайын сіздің күндізгі тамақтану рационыңызда мынадай азық-түліктер болуы тиіс:
баяу көмірсулар — күріш, қарақұмық, макарон, картоп, түрлі жармалар, нан.
баяу ақуыздар — балық, жұмыртқа, бұршақ өнімдері, құс еті, тауықтың төс еті, омлет.
сүт — сүзбе(0%), айран(1%), сүт(май мөлшері төмендетілген), кейде — ірімшік, йогурт.
2) Бірте-Бірте Сізге әдеттегі тамақтану режимінен бас тарту және ас мәзіріңізге пайдалы тамақтарды қосу керек. Әдеттегі тамақтану режимінен бірден бас тарту қиын, бұлай істеуге өте аз адам қабілетті. Нені алып тастау керек? —3 тармақты қараңыздар.
3) Майонез, қаймақ, шұжық, пепси, кола, тұз, қант, ішімдік, майлы, қуырылған, ащы, қышқыл тамақтар және басқа да зиянды өнімдер ас мәзірінен ТІПТІ алынып тасталсын.
4)Күннің бірінші жартысында баяу ақуыздарға және көмірсуарға мән беріңіз. Күннің екінші жартысында ақуызды тағам жеуге тырысыңыз және көмірсуларға (әсіресе ешбір жағдайда қарапайымдармен) әуестенбеңіз.
5)ТАҢҒЫ АС. Таңғы ас ең басты тамақтану болып табылады. Таңертең ертерек сізге қарапайым көмірсулар + күрделі көмірсулар және ақуыздар қажет. Жай көмірсулар сізге қандағы қанттың деңгейін көтеру және зат алмасуды іске қосу үшін қажет, ал күрделі көмірсулар + ақуыздар өз кезегінде бұл қандағы қант деңгейін қолдай отырып қанға біркелкі келіп түседі.
Мысалы: қарақұмық немесе қара нанмен ет қосылған күріш (күрделі көмірсулар және ақуыздар) + бір стақан апельсин шырыны(қарапайым көмірсулар).
6) Жеміс-жидектер мен көкөністер жеуді ұмытпаңыз! Бұл дұрыс тамақтану негіздерінің бірі. Олар сіздің күндізгі рационында міндетті түрде болуы тиіс. Оларда ағзаға қажетті тағамдық талшықтар мен дәрумендер бар. Ас мәзірінде жеміс-жидектер жеткіліксіз болған жағдайда шөлдеуге әкелуі мүмкін (сұйықтықты көп ішкің келеді, өйткені бүйрек және жүрекке жүктеме артады). Бірақ күні бойы тек қана жеміс-жидектер және салаттармен тамақтануға болмайды, бұл ас қорыту процесіне байланысты асқазанның бұзылуына немесе тағы басқа да мәселелерге әкеледі. Көкөністер(жасұнық) жалпы әрбір тамақтанғанда болуы тиіс!
7) Спорттық тамақтану. Көптеген адамдар бұл мәні зор игілікті түсінбейді. Барлығы ол зиянды, бұл-химия және оны ешқандай жағдайда ішуге болмайды деп ойлайды. Мен сіздерді бұның олай еместігіне сендіремін. Яғни, сіз қазір жейтән азық-түліктер: шұжық, чипсы, майонез, тұз, қант, ішімдік, қуырылған картоп және т. б. — міне, бұл нағыз зиянды, міне осылар химия. Ал спорттық тамақтану — бұл ең алдымен кәдімгі таза тағам, бұлар дайындауға, сіңіруге, сақтауға ыңғайлы және көптеген басқа да артықшылықтары бар. Сондықтан, мүмкіндік болса неге пайдаланбасқа — саулығыңызға пайдаланыңыз!
Бірақ, сіз негіздердің негізі— бұл әдеттегі азық-түлік екендігін ұмытпаңыз, ал спорттық тағам — бұл негізгі тағамдарға қоспа, сол ғана одан басқа емес. Спорттық қоспаларды әдеттегі азық-түліктердің алдында басымдыққа қоюға болмайды, олай сіз ештеңе қол жеткізбейсіз. Спорттық тамақтану туралы мен мына жерде егжей-тегжейлі жаздым, оқуға кеңес беремін.
8) Күніне қарапайым суды көбірек ішіңіз (2 литр + көңіл-күйіңіз). Су барлық органдардың қалыпты жұмысын қолдайды, шлактар мен уыттарды шығарады, сонымен қатар су адамның терісіне өте жағымды әсер етеді.